27 / 07 / 2021


Sorin Lavric (AUR), omagiu pentru fostul deținut politic Nicolae Stroescu-Şovarna

Senatorul AUR Sorin Lavric i-a adus un omagiu fostului deținut politic Nicolae Stroescu-Şovarna, „căposul” din închisorile comuniste, în Parlamentul României….

De redactia , in Flux de Știri , at 23/06/2021 Etichete: , ,

Senatorul AUR Sorin Lavric i-a adus un omagiu fostului deținut politic Nicolae Stroescu-Şovarna, „căposul” din închisorile comuniste, în Parlamentul României.

Nicolae Stroescu-Şovarna a făcut parte din categoria încrâncenaților: bătaia nu-l intimida, foamea nu-l îmblânzea, izolarea nu-l înmuia, durerea nu-l dobora. Era cerbicia în persoană, model de încrâncenare fără scăderi, întruchiparea fidelă a ideii de voinţă.

A trecut prin şirul clasic de închisori din România postbelică, în intervalul 1948-1953: de la Jilava pînă la colonia Periprava, de la Uranus până Capul Midia.

Peste tot a încorporat efigia căposului iremediabil: a sfidat ordinele, a refuzat să muncească, s-a luat la harţă cu gardienii. Un rebel cu predispoziţii colerice ripostând verbal la orice jignire. Un instigator dând peste cap randamentul echipelor de muncă, un răzvrătit oferind deținuților un exemplu viril de demnitate bătăioasă. Un cârcotaș intratabil căruia i s-a dus buhul pretutindeni, dar mai ales în lagărele de muncă de la Canal, unde și-a croit o reputaţie de lider neoficial. A fost o adevărată pacoste pentru orice director de penitenciar.

Memoriile lui, Nuda veritas, par a fi scrise de un spartan care s-a născut cu două milenii  prea târziu, remarcă Lavric.

Căposul s-a născut în comuna Şovarna din judeţul Mehedinţi pe 2 mai 1921. A fost arestat pe cînd era student în anul II la Facultatea de Drept din București. Din cauza torturilor la care a fost supus, Şovarna a fost un schilod inapt a se ţine pe propriile picioare, trebuind să recurgă mereu la un baston. Vulnerabil sub unghi fizic, schilodul era de neînvins în plan psihic, dovadă verdictul de „foarte, foarte periculos“ de pe coperta de dosar. Că un estropiat poate ajunge lider în mjilocul deţinuţilor de la Canalul Morţii spune totul despre fibra acestui rebel.

Un cal breaz, luându-se în clonţ cu comandanţii. Pe deasupra, o piază-rea: era îndeajuns să fie încorporat într-o brigadă de muncă ca peste câteva luni unitatea să fie dizolvată din cauza nesupunerii colective. Nici cei mai cruzi dintre brigadierii Canalului nu l-au putut îngenunchea. Nu se născocise încă metoda prin care cineva să-i vină de hac căposului.

Sunt mândru ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Nicolae Stroescu-Șovarna!, a exclamat Sorin Lavric de la tribuna Parlamentului.

Comentarii


%d blogeri au apreciat: