19 / 06 / 2021


Sonda Juno a NASA se va apropia în iunie de satelitul Ganymede al lui Jupiter, corp ceresc mai mare decât Mercur

Sonda Juno, care a părăsit Pământul în 2011 și a ajuns în 2016 pe orbita lui Jupiter, se va apropia…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 03/02/2021

Sonda Juno, care a părăsit Pământul în 2011 și a ajuns în 2016 pe orbita lui Jupiter, se va apropia și va cerceta trei dintre sateliții naturali ai acestei planete, sateliți care sunt și printre cele mai interesante corpuri cerești din sistemul nostru solar. Pe 7 iunie sonda Juno se va apropia de Ganymede, corp ceresc aproape la fel de mare ca planeta Marte și singurul satelit natural din sistemul solar ce posedă propriul câmp magnetic.

Este rar ca o sondă spațială să ajungă așa de departe, la peste 700 de milioane km de Terra. Ganymede a fost observat îndeaproape de sondele Voyager 1 și 2, în 1979 și de Galileo, în anii 90, dar Juno are tehnologie mai avansată de analiză și camere foto extrem de performante.

Planeta Jupiter are o masă de 317 ori mai mare decât a Terrei și au fost descoperiți 79 de sateliți naturali. Sistemul jupiterian este imens și Juno a ajuns pe orbita lui Jupiter în iulie 2016 și va începe și explorarea a trei dintre sateliții planetei.

Juno a trimis imagini spectaculoase cu Jupiter și misiunea sa este să studieze gravitația, câmpul magnetic, atmosfera și interiorul lui Jupiter.

În iunie se va apropia de Ganymede, în septembrie 2022 va explora de la mică distanță Europa și apoi va urma satelitul Io.

Lunile lui Jupiter care vor fi explorate de Juno

Ganymede – este cel mai mare satelit natural din sistemul solar, fiind mai mare decât Mercur și aproape la fel de mare ca planeta Marte. Este singurul satelit natural din sistemul solar ce posedă propriul câmp magnetic.
Europa – este o destinație interesantă și va fi explorată în viitor de sonde trimise de pe Terra. Europa are o suprafață înghețată ce acoperă un ocean interior din apă sărată ce ar putea avea o adâncime de 97 de km și ar putea găzdui forme de viață.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: