21 / 05 / 2022


Soldați români, pomeniți la reinaugurarea cimitirului din Mana, R. Moldova ~ InfoPrut

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a binecuvântat cimitirul românesc din Mana, Republica Moldova, și a oficiat o slujbă de…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 27/10/2020

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a binecuvântat cimitirul românesc din Mana, Republica Moldova, și a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei 16 soldați români înhumați în necropolă, notează Basilica.ro.

Ierarhul a omagiat jertfa eroilor care și-au dat viața pentru eliberarea Basarabiei, pentru demnitatea și unitatea națională a poporului român.
Preasfinția Sa i-a felicitat pe militari cu ocazia Zilei Armatei Române și a evidențiat că „atât Biserica Ortodoxă, cât și Armata au știut să stea de pază în fața multor provocări și să păstreze valorile spirituale și identitare ale românilor”.
Necropola de război a fost restaurată în cursul anului 2019, în cadrul unui proiect realizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, informează MApN.
Potrivit sursei citate, „reconstrucţia cimitirului a presupus execuția mai multor lucrări constând în împrejmuire perimetrală, sistematizare, realizarea unei alei centrale pietonale, amplasarea a 16 însemne de căpătâi sub formă de cruce, cu inscripţia Erou Român Necunoscut, ridicarea unui monument central sub formă de troiţă tradițională, precum și amplasarea a două catarge și a două bănci pe care cei care vin să aprindă o candelă la capătâiul eroilor români se pot reculege”.
Pentru a păstra vie amintirea faptelor de vitejie ale militarilor români înhumați în acest loc, așezământul social-cultural a fost completat cu o placă comemorativă pe care au fost inscripționate date referitoare la eroii români ce își dorm somnul veșnic în acest cimitir, precum și un panou informativ ce conține numele cimitirului şi al instituţiei care îl administrează, planul cimitirului, precum şi date istorice utile.
Cimitirul de campanie din localitatea Mana a fost construit în anul 1941. După cel de-Al Doilea Război Mondial, cimitirul a fost parţial dezafectat de autorităţile sovietice.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: