23 / 06 / 2021


Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi: Adio, frate Nicolae ~ InfoPrut

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți și-a luat rămas bun de la scriitorul Nicolae Dabija. „Nicolae Dabija s-a afirmat ca poet,…

De redactia , in Magazin , at 17/03/2021

Societatea Scriitorilor Români din Cernăuți și-a luat rămas bun de la scriitorul Nicolae Dabija.

„Nicolae Dabija s-a afirmat ca poet, eseist, publicist, om politic şi luptător pentru cauza naţiunii noastre, constituind  un exemplu pentru generaţiile mai tinere… Încadrându-se în mişcarea de deşteptare a conştiinţei de neam chiar în anii „perestroicii” gorbacioviste, el s-a  impus ca personalitate marcantă a culturii şi vieţii spirituale alături de Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Leonida Lari, Ion Hadârcă  şi alţi intelectuali din Moldova, aflându-se  pe parcursul  câtorva decenii  la rând  în fruntea uneia  dintre cele mai combatante publicaţii – săptămânalul „Literatura şi arta”, se arată în documentul publicat de Agenția BucPress.
Scriitorii din Cernăuți își amintesc de vizitele în Bucovina ale lui Dabija, chiar din anii când încă era student la Universitatea de Stat din Chişinău.
„De Bucovina s-a îndrăgostit în modul cel mai sincer şi curat…Despre sentimentele lui faţă de Cernăuţi – oraşul tinereţii lui Mihai Eminescu, şi  de alte câteva localităţi din nordul Bucovinei el s-a exprimat în versuri de o frumuseţe tulburătoare care emoţionează cititorii şi astăzi”, notează aceștia.
În document se mai spune că, prin trecerea  lui Nicolae Dabija în lumea celor drepţi, literatura, cultura şi spiritualitatea românească au pierdut o personalitate  de prim rang care s-a aflat pe baricadele luptei pentru demnitatea noastră naţională, pentru păstrarea valorilor culturale şi a patrimoniului neamului, cu rădăcini adânci în negura mileniilor.
„Nicolae Dabija s-a numărat printre puţinii şi adevăraţii valorificatori ai zestrei noastre naţionale de care am avut norocul să ne bucurăm, învăţându-ne să iubim limba maternă, istoria, credinţa şi literatura, începând cu primele hrisoave şi primii cronicari care au trudit asupra paginii scrise…De altfel, întreaga lui viaţă constituie un model de slujire neamului şi de apărare a demnităţii umane. (…) Adio, frate Nicolae, şi drum bun printre stele!”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: