23 / 06 / 2021


Slujbă aniversară de Ziua Unirii Principatelor Române, la Cahul

Cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, care în acest an a coincis cu Duminica…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 25/01/2021

Cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, care în acest an a coincis cu Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Sf. M. Mc. Pantelimon” din municipiul Cahul.
La slujba aniversară a fost prezentă, alături de alte oficialități, și Anca Corfu, Consul General al României la Cahul.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru realizarea Unirii Principatelor din anul 1859 după care au fost pomeniți Făuritorii Unirii, care au votat în adunarea electivă de atunci marele deziderat istoric cunoscut sub numele de Mica Unire. După Sfânta Liturghie a urmat un Te-Deum dedicat marelui eveniment.
În context, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a vorbit credincioșilor despre idealul unirii și despre contextul în care s-a realizat Unirea Principatelor în anul 1859, arătând că Biserica Ortodoxă a avut o contribuție majoră la împlinirea dorinței de veacuri a românilor.
„De ce noi cinstim pe cei care au avut un rol important atunci când a avut loc Unirea Principatelor? Pentru că unitatea este un ideal pentru care au militat multe generații, dar și pentru că printre ei avem, pe de o parte, mitropoliții celor două țări românești, Moldova și Țara Românească, avem câțiva ierarhi, boierii și reprezentanții claselor sociale și, pe de altă parte, printre aceștia, din Divanul Ad-Hoc avem și câteva personalități de la Cahul care au votat Unirea celor două Principate. Noi știm că Țările române au fost ocupate de turci, de ruși și alte imperii. În secolul al 19-lea au avut loc multe transformări sociale. În Țările Române încep să se pună bazele unei organizări statale, la început destul de rudimentar, odată cu Regulamentele Organice, care au fost un fel de constituție pentru cele două Țări Românești,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: