26 / 05 / 2024


Slovacia anunță oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 28/10/2023

Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a declarat joi că guvernul său oprește ajutorul militar acordat Ucrainei, transmite agenția AFP.

Fico a declarat în fața deputaților că țara sa „nu va mai furniza arme Ucrainei”, repetând promisiunile făcute în timpul campaniei sale electorale.

Acesta a precizat însă că țara sa va continua să furnizeze ajutor umanitar vecinului său devastat de război.

„Considerăm că ajutorul acordat Ucrainei este doar un ajutor umanitar și civil și nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a declarat Fico, la o zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție asociat cu un partid de extremă dreapta pro-rus.

Președintele slovac Zuzana Caputová l-a numit, miercuri, în funcția de prim-ministru pe Robert Fico și pe membrii cabinetului său la Palatul Prezidențial din Bratislava. Astfel, Fico, declarat pro-rus, revine în fruntea Slovaciei, o nouă provocare la adresa UE

 Fico a primit aprobarea cabinetului după ce a câștigat alegerile din 30 septembrie. Potrivit Bloomberg el e pregătit să sfideze convențiile UE și să se alieze cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a alcătuit o majoritate pentru o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD, şi cu formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).

Robert Fico, care a mai fost de două ori premier în 2006-2010 şi apoi în 2012-2018, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

Totuşi, viitorul său partener de guvernare, Peter Pellegrini, liderul formaţiunii Hlas şi care i-a succedat în postul de premier în 2018, a promis că va împiedica orice deviere radicală a Slovaciei de la angajamentele asumate în cadrul UE şi NATO.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *