Situație critică la fabrica de zahăr de la Luduș: Fermierii riscă să rămână cu sfecla în câmp – 60m.ro
Dispută între fermieri şi proprietarii fabricii de zahăr de la Luduş: fermierii susţin că râmăne sfecla în câmp pe 180 de hectare, iar proprietarii fabricii nu mai pot prelungi termenul de livrare din cauza costurilor mari cu gazul, fiecare zi în plus aducând o pierdere de 3.000 lei, anunță ZF.
Fermierii care livrează sfeclă de zahăr pentru fabrica de la Luduş, deţinută de oameni de afaceri români, riscă să rămână cu producţia în câmp şi să piardă investiţia lor de un an, de minimum 10.000 de lei/hectar (2.000 de euro) şi subvenţia de peste 1.200 de euro/hectar. Situaţia a devenit critică odată cu venirea ploilor, care i-au împiedicat să recolteze, iar conducerea fabricii spune că nu mai poate prelungi termenul de livrare din cauza costurilor ridicate ale gazului, fiecare zi suplimentară aducând pierderi de aproximativ 3.000 de lei.
Fabrica nu mai are cotă de gaz
„Avem sfeclă şi la drum de acces (de acolo de unde proprietarii fabricii de la Luduş o preiau – n. red.), s-a reluat recoltatul, chiar dacă în condiţii foarte grele, şi totuşi conducerea fabricii insistă să oprească joi preluarea sfeclei, pentru că nu mai are din cotă de gaz şi trebuie să cumpere la liber”, spun reprezentanţii Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”Beta Luduş”.
Ei au adăugat că dacă conducerea fabricii ar accepta încă o săptămână, maximum, ar reuşi să încheie procesul de recoltare şi livrare. De altfel, recunosc că condiţiile meteorologice nefavorabile au coincis cu o uşoară lipsă de organizare şi comunicare.
„Planul de producţie pentru anul acesta a fost 15 septembrie – 15 noiembrie, pe care noi l-am comunicat de la început. Am anunţat că avem o capacitate de prelucrare de 3.500 de tone de sfeclă de zahăr pe zi şi am făcut contracte cu fermieri ce au o suprafaţă de 3.500 de hectare, iar campania noastră era de 60 de zile. Fabrica nu are nicio obligaţie să recolteze sfecla, ci să meargă să o preia de la drum cu acces, însă, în data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi, care nu au recoltat”, a explicat Mihaela Neagu, directorul general al companiei Best Achiziţii, proprietarul fabricii de zahăr de la Luduş.
Proprietarii români au cumpărat fabrica de la francezi
Mihaela Neagu, femeia de afaceri care conduce şi operaţiunile fabricii de zahăr Bod din judeţul Braşov, a cumpărat alături de un partener fabrica de zahăr de la Luduş (jud. Mureş), deţinută de grupul francez Tereos, la începutul anului 2023.
Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr au afirmat că, ieri,
Comentarii