13 / 07 / 2024


SIS al R. Moldova, devoalări privind finanțarea oamenilor lui Șor de către Rusia

By redactia , in Actualitate Internațional , at 03/11/2023

Republica Moldova este ținta unui război hibrid dus de Rusia, prin intermediul „grupărilor criminale” conduse de oligarhul fugar Ilan Șor. Declarații în acest sens au fost făcute de Alexandru Musteața, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău. 
El a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele operațiunii complexe a SIS privind stoparea acțiunilor ostile ale Rusiei și ale unor grupuri criminale, îndreptate împotriva ordinii de drept, democrației și Constituției Republicii Moldova.
„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în R. Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativă de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a R. Moldova, în special în UTA Găgăuzia; interferența Rusiei în procesul electoral; propagarea și alterarea spațiului informațional; operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a punctat șeful SIS din R. Moldova.
Conform oficialului, datele ale SIS ar indica asupra pregătirii și realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă „cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupări criminale subordonate altor state.”
„Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la administrația președintelui Rusiei și serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu pe teritoriul R. Moldova au fost stabiliți a fi exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancțiuni internaționale și condamnat la 15 ani privațiune de libertate. Grupul criminal organizat activează sub acoperirea mai multor proiecte politice”, a explicat Alexandru Musteața.
Potrivit șefului SIS, scopul acestui scenariu al Rusiei este subminarea securității Republicii Moldova prin câteva etape.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *