28 / 01 / 2022


Sfântul Andrei. Noaptea de groază din tradițiile românilor | .News

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României Sfântul Apostol Andrei se pare că s-a născut în anul 6 î.Hr., în Betsaida din…

De redactia , in Actualitate , at 30/11/2020

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României
Sfântul Apostol Andrei se pare că s-a născut în anul 6 î.Hr., în Betsaida din Provincia Iudeea, fiind martirizat la 30 noiembrie anul 60 d.Hr., în Patras. Supranumit și „cel întâi chemat”, pescarul Andrei a fost unul din cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, fiind frate cu Simon Petru. Evanghelia lui Ioan consemnează că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus, fiind primul dintre apostoli chemați la lucrarea dumnezeiască. Aceeași Evanghelie afirmă că Andrei l-ar fi adus la Iisus și pe fratele său Simon Petru, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42).
Întrucât tradiția menționează că Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia vechilor traci, creștinându-i, este considerat ocrotitorul României.
Asociindu-l cu o divinitate precreștină, legendele populare spuneau că Sfântul Andrei ar fi fost pus de Dumnezeu stăpân al animalelor sălbatice, îngăduindu-i ca în noaptea praznicului său să dea voie lupilor să mănânce animalele din gospodăriile oamenilor.
Haloween-ul românesc – Noaptea Sfântului Andrei
În mentalul colectiv al poporului român, noaptea Sfântului Andrei rămâne una dintre cele mai terifiante de peste an, atribuindu-se o adevărată dezlănțuire a entităților demonice, în general reprezentate prin strigoi. Este o noapte a puterilor întunericului, iar oamenii nu trebuie să iasă din case, pentru a nu fi atacați de spiritele morților, care iau întruchiparea de lupi sau pricolici. Această noapte conferă puteri uriașe vrăjitoarelor, spiritele morților pot ieși din morminte, iar strigoii se bat în răscrucile drumurilor și în hotarul satelor, după care “încearcă să se ascundă prin casele oamenilor, să pună stăpânire pe sufletele lor”. (Iulia Gorneanu)
Credința în strigoi se pare că a pătruns la noi pe filieră slavă, datând doar de câteva sute de ani. Ea a fost însă cu siguranță adaptată semnificației malefice străvechi pe care această noapte o avea deja în panteonul strămoșilor noștri.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: