19 / 06 / 2021


Senator AUR: România nu va vota aderarea Serbiei la UE dacă nu vor fi respectate drepturile românilor din zona Timocului ~ InfoPrut

Parlamentul României nu va vota aderarea Serbiei la UE dacă aceasta nu va respecta drepturile și libertățile comunităților de români…

De redactia , in Magazin , at 19/03/2021

Parlamentul României nu va vota aderarea Serbiei la UE dacă aceasta nu va respecta drepturile și libertățile comunităților de români din zonă, a declarat președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, Claudiu Târziu, care se află în aceste zile în Serbia, unde efectuează o vizită oficială de lucru.

„În calitate de președinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, am în vedere să monitorizez și să observ cum sunt respectate drepturile și libertățile românilor de peste tot din lume, dar cum precădere ale celor din comunitățile istorice din jurul granițelor României și din Balcani”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă organizată la Partidul Neamului Româneasc din Serbia.
Senatoru AUR subliniază că în zona Timocului nu sunt respectate toate drepturile și libertățile românilor, drepturi pe care Serbia ar trebui să le ofere în virtutea documentelor internaționale pe care le-a semnat.
„Acest fapt este cu atât mai regretabil cu cât România și Serbia pot fi două state prietene și pot trăi într-o foarte bună înțelegere, România făcând deja un prim pas în această direcție. Și mă refer la faptul că drepturile și libertățile cetățenilor români de etnie sârbă din statul român sunt respectate la virgulă. Avertizez că Parlamentul României nu va putea vota aderarea Serbiei la Uniunea Europeană decât dacă Serbia va face aceleași lucruri pentru cei 300.000 de români din zona Timocului”, a declarat Târziu.
În numele Parlamentului de la București, senatorul cere recunoașterea de către statul sârb a identității etnice a celor doi termeni, român și vlah, utilizați pentru denumirea aceleiași etnii, românească, subliniind că legea pentru românii de pretutindeni din România prevede în mod expres această identitate.
„De asemenea, cerem emisia radio tv în limba română și înființarea de redacții românești la posturile care emit în zona Timocului.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: