12 / 12 / 2024


Șeful diplomației de la Chișinău, despre principalele amenințări la adresa securității R. Moldova

By redactia , in Actualitate Internațional , at 16/04/2024

Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean și războiul informațional al Rusiei sunt principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, în cadrul unui discurs, susținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 
Oficialul a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele profunde și transformarea societății, de a depăși provocările și a construi un viitor european.
El a mai reamintit, în cadrul discursului susținut la Strasbourg, că Republica Moldova se confruntă cu provocări severe, cauzate de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe care a condamnat-o, subliniind necesitatea sprijinului internațional pentru Kiev

„Toate eforturile comunității internaționale trebuie canalizate pentru a ajuta Ucraina să reziste acestei agresiuni, luând măsuri pentru a descuraja Rusia să continue acest război”, a declarat Mihai Popsoi, citat de Radio Chișinău.
În acest context, ministrul de Externe al Republicii Moldova a salutat intențiile Consiliului Europei de înființare a unui tribunal internațional pentru crimele de război ale Rusiei.

Totodată, Mihai Popșoi a reiterat și cu această ocazie sprijinul Guvernului de la Chișinău pentru o soluționare pașnică conflictului transnistrean, prin negocieri bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor omului în regiune separatistă transnistreană și „prezența ilegală a trupelor și munițiilor ruse”  subliniind că pașii către integrarea UE ar putea contribui la soluționarea diferendului transnistrean.

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, încercările sistemice ale Kremlinului de a diviza societatea prin propagandă, dezinformare și finanțarea ilegală a proiectelor politice reprezintă alte provocări cu care se confruntă Republica Moldova.
În final, Mihai Popșoi a spus că Republica Moldova va fi onorată să dețină președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2025 – mai 2026,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *