26 / 05 / 2024


Șefa diplomației germane: Vrem să vedem Ucraina și R Moldova în UE

By redactia , in Actualitate Internațional , at 02/11/2023

Într-un discurs plin de entuziasm, în care a prezentat extinderea UE ca pe o necesitate geostrategică, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a pledat pentru ca Uniunea Europeană să decidă, luna viitoare, începerea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova și pentru avansarea procesului de integrare a Balcanilor de Vest.
De asemenea, în privința necesității reformelor interne ale Ucrainei, ministrul german de externe a explicat că Berlinul este pregătit să renunțe la postul său de comisar european, cerând elaborarea unei foi de parcurs privind reformele interne ale UE în timpul viitoare președinții a Consiliului UE pe care Belgia o va deține în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, transmite Calea Europeană.
Uniunea Europeană se află în fața unor decizii de referință privind reforma și extinderea, iar pentru a discuta aceste subiecte, miniștrii de externe din țările membre ale UE și ai celor zece state care doresc să devină membre s-au reunit joi, la Berlin, pentru o conferință ministerială sub titlul „O Uniune mai mare și mai puternică – cum să facem ca Uniunea Europeană să fie pregătită pentru extindere și ca viitorii membri să fie pregătiți pentru aderare”.
Participanții la nivel înalt sunt miniștrii de externe și secretari de stat din țările membre ale UE, statele aspirante, precum și reprezentanți ai instituțiilor UE.
„Vrem să vedem Ucraina ca membră a Uniunii noastre europene”, iar același lucru este valabil și pentru Republica Moldova, a declarat Baerbock.
„Uniunea Europeană trebuie să fie extinsă. Aceasta este consecința geopolitică a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a adăugat ea, într-un discurs principal care a fost urmat de o dezbatere alături de miniștrii de externe ai Sloveniei, stat membru care va marca anul viitor 20 de ani la aderare, Ucrainei și Macedoniei de Nord, state candidate la UE.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *