23 / 06 / 2021


Șefa Băncii centrale a Rusiei îl critică pe Putin: Inflația a explodat! Țara a intrat într-o criză economică majoră

Şefa Băncii centrale ruse Elvira Nabiullina a criticat miercuri măsuri ale Guvernului de control al preţurilor alimentare, cerute de către…

De redactia , in Internațional , at 07/04/2021

Şefa Băncii centrale ruse Elvira Nabiullina a criticat miercuri măsuri ale Guvernului de control al preţurilor alimentare, cerute de către Vladimir Putin şi impuse din cauza unei inflaţii puternice la anumte produse, relatează AFP.

”Plafonul administrativ al preţurilor ar trebui să fie abandonat cât mai rapid, deoarece el falsifică indicatorii preţurilor în economie şi descurajează dezvoltarea producţiei”, afirmă Elvira Nabiulina – una dintre singurele voci care critică punctual politici economice ale Guvernului lui Putin.

”Trebuie să fim atenţi să nu ne lăsm luaţi de aceste mecanisme”, îndeamnă ea, într-o discuţie difuzată pe YouTube de Bursa din Moscova.

EXPLOZIE A PREŢURILOR ALIMENTELOR DE BAZĂ

Preţurile la consum au început să urce vertiginos în Rusia – începând din martie 2020 -, pe fondul crizei petroliere, prăbuşiri rublei şi încetinirii creşterii economiei mondiale din cauza pandemiei covid-19.

Această inflaţie a fost declanşată de o ”explozie” a preţurilor alimentelor de bază – în primul rând ale zahărului şi uleiurilor vegetale -, care au determinat autorităţile să introducă măsuri, inclusiv cote la export.

Acorduri cu privire la o stabilizare a preţului zahărului sunt în vigoare până la 1 iunie 2021, iar a preţului uleiului de floarea soarelui până la 1 octombrie 2021.

Vladimir Putin a aprecoat că ”nu e nimic rău” ca producătorii să-şi reducă profitul.

Însă voci s-au ridicat în semn de protest faţă de aceste măsuri, precum CEO-ul reţelei supermarketurilor Lenta, Vladimir Sorokin, care a declarat pentru publicaţia RBK că ele ar putea ruina cei mai mari vânzători cu amănuntul, din cauza unei marej foarte mici.

Preţul mondial al produselor alimentare de bază bate recorduri de mai multe luni, din cauza unei scumpiri a materiilor prime, cauzate de speranţe legate de o relansare economică, de o vreme nefavorabilă şi de lanţuri de aprovizionare fragilizate de pandemia covid-19.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: