Securitatea poloneză interzice reactoarele modulare. Experimentele se vor face doar în România – 60m.ro
La nici o săptămână de la anunțul implementării în Polonia a reactoarelor modulare nucleare, ABW – Agenția Națională de Contrainformații și Securitate a acestei țări a emis un aviz negativ cu privire la amplasarea SMR-urilor experimentale pe teritoriul polonez. Astfel, România rămâne singura țară în care autoritățile au decis să utilizeze o tehnologie nucleară care nu a funcționat nicăieri în lume, scrie national.ro.
În timp ce în România nicio instituție nu și-a exprimat rezervele față de reactoarele modulare experimentale de la NuScale, care a și oprit proiectul în SUA pe motiv de costuri exorbitante, Polonia a trecut la măsuri radicale.
Astfel, la nici o săptămână de la anunțul de construire a reactoarelor modulare mici în această țară, ABW – Agenția Națională de Contrainformații și Securitate a Poloniei- a emis un aviz negativ față de aceste proiecte. Ministerul Mediului trebuie să obțină avizul ABW ca parte a evaluării proiectului nuclear. Chiar dacă avizul ABW nu este obligatoriu, o evaluare negativă face puțin probabil ca Ministerul Mediului să aprobe planurile SMR. Decizia securității poloneze a provocat un adevărat scandal la nivelul Orlen Synthos Green Energy (OSGE) – o asociere între gigantul energetic de stat Orlen și Sythos, o companie chimică deținută de unul dintre cei mai bogați bărbați din Polonia, Michał Sołowow, după ce aceasta a dezvoltat planuri pentru a construi peste 70 de SMR-uri în Polonia, în parteneriat cu un grup de corporații din SUA și Canada.
”Ne confruntăm cu cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată economia poloneză: reconstrucția sectorului energetic, care trebuie să furnizeze surse de energie stabile și decarbonizate. Lumea se îndreaptă către tehnologiile nucleare, atât mari, cât și SMR, ceea ce este confirmat de conferința globală privind clima COP28, care are loc în prezent. Pentru a atinge obiectivele care permit decarbonizarea sectorului energetic polonez, sunt necesare multe investiții, atât de stat, cât și private.
Prin urmare, conduita Agenției de Securitate Internă cu privire la unul dintre avizele necesare emiterii deciziei principale este greu de descris altfel decât ca fiind incompetentă și iresponsabilă”, au transmis reprezentanții OSGE, potrivit publicației notesfrompoland.com. Aceștia au mai arătat că, pe parcursul celor peste 230 de zile ale procedurii, ABW nu s-a întâlnit niciodată cu OSGE sau cu furnizorul de tehnologie, GE-Hitachi, și nici nu a făcut cunoștință cu datele referitoare la locațiile solicitate, astfel că nu se știe pe ce baze a fost emis avizul negativ.
Conducerea ABW a răspuns acuzațiilor OSGE, susținând că, înainte de a emite un aviz, agenția desfășoară o procedură de opinie cu mai multe elemente pentru a evalua impactul investiției indicate asupra securității interne a statului. Astfel, s-a concluzionat că investiția OSGE asigură în mod necorespunzător interesele statului și că informațiile detaliate despre acest lucru nu pot fi făcute publice.
Comentarii