30 / 07 / 2021


Se face dreptate victimelor deportărilor staliniste. Ce a decis Curtea Constituțională de la Chișinău ~ InfoPrut

Asociaţia Românilor din Basarabia – Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de le a…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 15/01/2021

Asociaţia Românilor din Basarabia – Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de le a acorda statut de victime ale regimului comunist persoanelor născute în Gulag. Reprezentanţii Asociaţiei au declarat că, mulţi ani, au bătut în zadar la uşile mai multor instituţii pentru a obţine acest statut, scrie TVR Moldova.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în urma operaţiunii militate „IUG”, dictate de comuniştii sovietici, zeci de mii de ţărani înstăriţi şi intelectuali din Basarabia, împreună cu familiile lor, au fost luaţi cu forţa din case, îmbarcaţi în peste 30 de garnituri de tren şi duşi în condiţii inumane în Siberia. În acei ani de deportare, mii de copii au fost născuţi în Gulag. Când au revenit acasă, şi nici mulţi ani după aceea, nu au primit niciun ajutor din partea statului. După zeci de ani, Curtea Constituţioanală le-a făcut dreptate.
Pe 12 ianuarie, Curtea Consituţională a declarat neconstituţională sintagma din Legea 296 din 23 noiembrie 1994 – prin care se spune, că „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniţi din căsătoria încheiată până la represiune”.
Acum, copiii persoanelor supuse represiunilor politice se consideră a fi victime ale represiunilor politice. Decizia a fost luată după ce deputatul Octavian Ţîcu a sesizat Curtea Constituţională.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: