27 / 07 / 2021


SciTechDaily: Întregul genom din Peștera Muierii 1 a fost secvențiat – Craniul din România vechi de 35.000 de ani dezvăluie o nouă pistă în evoluție

Pentru prima dată, cercetătorii au secvențiat cu succes întregul genom din craniul descoperit la Peștera Muierii 1, o femeie care…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 13/06/2021

Pentru prima dată, cercetătorii au secvențiat cu succes întregul genom din craniul descoperit la Peștera Muierii 1, o femeie care a trăit în România de azi acum 35.000 de ani. Diversitatea ei genetică ridicată arată că migrația din Africa nu a fost marele blocaj în dezvoltarea umană, ci mai degrabă acest lucru a avut loc în timpul și după cea mai recentă epocă glaciară. Aceasta este constatarea unui nou studiu condus de Mattias Jakobsson de la Universitatea Uppsala, care a fost publicat în Current Biology, scrie SciTechDaily.

„Ea seamănă ceva mai mult cu europenii moderni decât cu indivizii din Europa cu 5.000 de ani mai devreme, dar diferența este mult mai mică decât am crezut. Putem vedea că nu este un strămoș direct al europenilor moderni, dar este predecesorul vânătorilor-culegători care au trăit în Europa până la sfârșitul ultimei ere glaciare ”, spune Mattias Jakobsson, șeful studiului.

Foarte puține genomuri complete mai vechi de 30.000 de ani au fost secvențiate

Acum, când echipa de cercetare poate citi întregul genom din Peștera Muierii 1, ei pot vedea asemănări cu oamenii moderni din Europa, în timp ce văd că nu este un strămoș direct. În studiile anterioare, alți cercetători au observat că forma craniului ei are similitudini atât cu oamenii moderni, cât și cu neanderthalienii. Din acest motiv, ei au presupus că ea avea o fracțiune mai mare din strămoșii neanderthalieni decât alți contemporani, făcând-o să se distingă de normă.

Dar analiza genetică din studiul actual arată că are același nivel scăzut de ADN neanderthal ca majoritatea celorlalți indivizi care trăiau în timpul ei. În comparație cu rămășițele unor indivizi care au trăit cu 5.000 de ani mai devreme, precum oasele descoperite la Peștera Oase 1, ea avea doar jumătate din ascendența neanderthală.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: