24 / 06 / 2021


Science Weekend: Cine ar fura un telescop spațial? „Sperăm că pirații n-o vor face”, spune un astrofizician

Noul telescop spațial al lui NASA a avut un drum greu. Menit să fie cel mai puternic de felul său,…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 19/03/2021

Noul telescop spațial al lui NASA a avut un drum greu. Menit să fie cel mai puternic de felul său, un demn succesor al lui Hubble, a avut toate problemele posibile: management defectuos, erori tehnice, depășiri de buget, reprogramări de termene și o pandemie. Așa că responsabilii cu securitatea telescopului se gândesc acum și la pirați, scrie Marina Koren în The Atlantic.

Subiectul a apărut la o reuniune recentă pentru telescopul spațial James Webb, numit astfel după un fost administrator al NASA. Mai târziu în acest an, telescopul va călători pe o navă spre rampa de lansare din America de Sud, trecând prin canalul Panama spre Guiana Franceză. Cu o oglindă înaltă cât o clădire cu două etaje și un scut de protecție de mărimea unui teren de tenis, Webb este prea mare pentru un avion. Data plecării este păstrată secretă, a spus cineva la reuniune, pentru a fi apărat de pirații care ar vrea să-l captureze și să ceară răscumpărare. Christopher Concelice, astrofizician la Universitatea din Manchester și care a participat la reuniune, a fost întâi uluit de afirmație (cum? Pirați?), dar și-a revenit repede.
„De ce ai anunța că ești pe cale de a expedia într-o anumită zi ceva în valoare de 10 miliarde de dolari, pe care l-ai putea pune cu ușurință pe un vapor care să navigheze cu el?”, mi-a explicat el.

Când Concelice a povestit pe Twitter despre reuniune, alți oameni de știință au răspuns cu tot felul de glume. Dar și comentariile glumețe aveau o notă de neliniște. Telescopului James Webb i-a trebuit mult mai mult timp pentru dezvoltare decât anticipase oricine; după 20 de ani de muncă, se presupune că va fi lansat spre sfârșitul lui octombrie. Aceasta ar fi ultima linie dreaptă.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: