03 / 08 / 2021


Science Report: Cât de fioros a fost Vestul Sălbatic? Viața era grea, dar nu chiar ca în westernurile de la Hollywood

Oricine a văzut un western știe totul despre cât de „sălbatică” era pe atunci viața. Tinere nevinovate erau legate în…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 10/01/2021

Oricine a văzut un western știe totul despre cât de „sălbatică” era pe atunci viața. Tinere nevinovate erau legate în lanțuri pe calea ferată, turmele cowboy-lor erau furate, iar șeriful era de obicei un tip fără ambiții și cu interes minim pentru aplicarea puținelor legi care existau. Pe scurt, riscai să te trezești în mijlocul împușcăturilor în oricare „Saloon”.

Cel puțin așa ni-l arătau realizatorii de filme. Dar ce au de spus istoricii?

În realitate, Vestul era mult mai blând decât este adesea descris în cultura populară, dar în unele zone existau amenințări ascunse de violență, au spus istoricii pentru Live Science.

Vestul Sălbatic cuprindea teritorii vaste, de la stâncoasele „state de munte ca Montana, până jos în Texas și apoi întinse până pe coasta de vest”, spune Terry Anderson, profesor emerit de economie la Montana State University și coautor al cărții „The Not So Wild, Wild West: Property Rights on the Frontier” (Stanford Economics and Finance, 2004). Cât despre perioada de timp, aceasta se întinde din anii 1850, înainte de Războiul Civil, până spre 1900. „Pe atunci, întinderile erau deschise și turmele puteau să pască oriunde”.

Important este că acele suprafețe enorme de teren nu erau în proprietatea statului la acea vreme, ceea ce însemna că nu era multă supraveghere federală.

Absența unei guvernări centrale este în parte responsabilă pentru imaginea noastră colectivă că Vestul Sălbatic era un loc de trai necontrolat și înspăimântător, explică Anderson.

„Este descris aproape ca un domeniu al anarhiei în care aveau loc lupte între triburile indiene, iar apoi s-au amestecat și europenii”. În timp ce lupte demne de participarea lui John Wayne se mai întâmplau (de exemplu, trei oameni au murit în 1881 în confruntarea de la O.K.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: