21 / 05 / 2022


Science Report Astronomii au descoperit o a doua exolună și este la fel ca prima: mai mare decât Pământul și bizară

Astronomii au detectat pentru doar a doua oară în istorie ceea ce pare o lună ce orbitează o planetă din…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 14/01/2022

Astronomii au detectat pentru doar a doua oară în istorie ceea ce pare o lună ce orbitează o planetă din afara sistemului nostru solar și, la fel ca prima exolună descoperită, aceasta are trăsături foarte diferite de sateliții naturali ce orbitează în jurul planetelor din propriul sistem solar, anunță Reuters.

Datele culese de către Telescopul Spațial Kepler al NASA înainte ca acesta să fie dezactivat în 2018 indică prezența unei luni cu un diametru de 2,6 mai mari decât cel al Pământului orbitând în jurul unui gigant gazos de dimensiunea lui Jupiter aflat la 5.700 de ani-lumină distanță de sistemul nostru solar, în direcția constelațiilor Lebăda și Lira.

Diametrul acestei luni o face mai mare decât oricare din cele aproximativ 220 pe care le cunoaștem în sistemul nostru solar, ea având un diametru de aproximativ 9 ori mai mare decât cel al Lunii care orbitează lumea noastră.

Noua exolună îi lasă perplecși pe astronomi

„Nu îi știm masa sau compoziția. Ar putea avea un nucleu stâncos înconjurat de o atmosferă rarefiată până jos în interiorul miezului de densitate ridicată”, a afirmat joi David Kipping, profesor de astronomie la Universitatea Columbia și autor principal al studiului care a anunțat descoperirea, publicat joi în Nature Astronomy.

Toate lunile din sistemul nostru solar sunt obiecte stâncoase sau formate din ghețuri.

Deși astronomii au identificat aproape 5.000 de planete din afara sistemului nostru solar, numite exoplanete, ei au reușit să depisteze până acum doar două exoluni.

Acest lucru nu se datorează faptului că lunile ar fi mai rare în alte sisteme solare ci fiindcă planetele tind să fie mult mai mari și, prin urmare, mai ușor de descoperit.

Prima exolună depistată vreodată, a cărei existență nu a fost confirmată definitiv deocamdată,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: