19 / 06 / 2021


Science Biggest News: Cele mai importante știri ale anului 2020 (I)

O selecție a celor mai importante noutăți științifice de anul trecut – ea prezintă ce ne-au oferit mai bun cercetătorii,…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 27/01/2021

O selecție a celor mai importante noutăți științifice de anul trecut – ea prezintă ce ne-au oferit mai bun cercetătorii, pierderile pe care le-am suferit și avertizările de rigoare pentru cazurile în care știința este trecută cu vederea.

Betelgeuse a suferit o transformare ciudată

Pentru un scurt timp la sfârșitul lui 2019 și începutul lui 2020 se părea că suntem pe punctul de a vedea unul din cele mai spectaculoase evenimente cosmice posibile: explozia lui Betelgeuse, steaua strălucitoare din constelația Orion. Însă această supergigantă roșie, așteptată să devină o supernovă cândva în următorii 100.000 de ani, a început brusc să pălească. Unii au speculat că steaua este pe moarte și va exploda repede, devenind luminoasă ca Luna și vizibilă și pe timpul zilei – deci nu vom mai aștepta 100 de milenii. Dar s-a constatat că este doar niște praf care blochează vederea. Betelgeuse, mai avem de așteptat…

Bondarii ucigași

Dacă 2020 avea nevoie de o mascotă, nu putea fi decât bondarul ucigaș. Invadatorii au apărut în SUA în aprilie, provocând oroare. Oamenii de știință au vorbit despre „un bondar șocant de mare” (5 cm!) și „ceva dintr-un film de groază”.

Foto: Washington State Department of Agriculture

Bondarii sunt cel mai bine cunoscuți pentru capacitatea lor de a devasta un stup de albine în Asia lor nativă, chiar dacă albinele de acolo și-au dezvoltat unele mecanisme de apărare. Însă în SUA albinele nu au evoluat odată cu bondarii, fiind fără apărare împotriva prădătorilor. Specialiștii se străduiesc să-i izoleze și să-i nimicească înainte de a face prăpăd printre albinele americane, care și așa mor cu o viteză alarmantă.

Multă apă pe Lună


Foto: NASA/JPL-Caltech

În octombrie,

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: