19 / 09 / 2021


Scandalul anului: Cum au spălat cele mai mari bănci din lume 2 trilioane de dolari

Cele mai mari instituţii bancare din lume au spălat sume imense de bani provenite din droguri, averile deturnate ale ţărilor…

De redactia , in Internațional , at 22/09/2020

Cele mai mari instituţii bancare din lume au spălat sume imense de bani provenite din droguri, averile deturnate ale ţărilor în curs de dezvoltare, bani ai oligarhilor și infractorilor ruși şi bani câştigaţi din piramide Ponzi, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), care denunţă insuficienţele de reglementare din sectorul bancar.

Mii de rapoarte pe care bănci importante le-au prezentat revizorilor demonstrează că ele au ajutat presupuși teroriști, traficanți de droguri și oficiali corupți din străinătate să-și strămute trilioane de dolari prin toată lumea în pofida faptului că băncile se îndoiau de natura tranzacțiilor, scrie The New York Times, citată de Rador.

Documentele, recunoscute ca rapoarte pe tema unor operațiuni suspecte, au fost obținute de BuzzFeedNews și difuzate prin intermediul unui consorțiu de jurnaliști din întreaga lume. Cele peste 2.100 de rapoarte, depuse de importante bănci americane și internaționale, vizează tranzacții de peste 2 trilioane de dolari datând din perioada 1999–2017.

Băncilor li se cere să depună rapoarte la FinCEN, respectiv, Financial Crimes Enforcement Network (Rețeaua de Depistare a Delictelor Financiare, n. red.) din cadrul Trezoreriei SUA (echivalentul unui minister de finanțe, n. red.), pe tema tranzacțiilor care, în opinia lor, s-ar putea încadra într-un program legat de spălare de bani, fraudă sau orice alte activități ilegale.

BuzzFeed a obținut asemenea rapoarte depuse de cei mai mulți dintre liderii americani din domeniu, precum JPMorgan Chase, Citigroup și Bank of America – dar și de alte importante instituții internaționale, precum Deutsche Bank, HSBC și Standard Chartered. Multe dintre aceste bănci au fost în mod repetat penalizate în Statele Unite și de alte autorități pentru rolul lor în spălarea banilor.

BuzzFeed și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care au colaborat la acest proiect, nu au publicat multe dintre rapoartele vizând operațiunile suspicioase pe care le-au obținut.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: