15 / 06 / 2024


Rusia, un nou embargou la importul de produse vegetale din R. Moldova. Reacția Chișinăului

By redactia , in Actualitate Internațional , at 02/12/2023

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) anunță că va reintroduce, începând cu 4 decembrie, un embargou la importul de produse vegetale din Republica Moldova. 
Rosselhoznadzor susține, într-un comunicat de presă, că ar fi „nevoit” să revină la interdicțiile impuse anul trecut deoarece ar fi depistat, în mod constant, în fructele și legumele din Republica Moldova „mai multe insecte dăunătoare”, iar instituțiile responsabile de la Chișinău nu ar fi răspuns la nicio notificare în acest sens și nu ar fi întreprins nicio măsură pentru a „preveni aprovizionarea cu produse contaminate”.
La scurt timp, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova a venit cu o reacție, catalogând decizia autorităților rusești drept „nefondată”.
„Fructele și legumele din R. Moldova sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene. În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real. Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele din Republica Moldova. Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate. Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova”, a subliniat ANSA.
De asemenea, instituția a adăugat că nu a primit nicio notificare oficială de la autoritățile din Rusia privind intenția de aplicare a anumitor restricții.
„Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea din R. Moldova la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume. Agenția aduce la cunoștință că,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *