23 / 01 / 2022


Rusia își consolidează aparatul masiv de represiune | .News

Kremlin (sursa foto: Pikist) Duma rusească a introdus noi restricții asupra protestelor politice, a legalizat cenzura rețelelor sociale și a…

De redactia , in Actualitate , at 11/01/2021

Kremlin (sursa foto: Pikist)
Duma rusească a introdus noi restricții asupra protestelor politice, a legalizat cenzura rețelelor sociale și a consolidat legislația care permite guvernului de la Moscova să desemneze cetățeni drept „agenți străini”, potrivit The Moscow Times.
Pachetul de legi tocmai ce a fost promulgat de Putin la începutul lui 2021. Pentru majoritatea observatorilor, noile legi sunt menite să consolideze sistemul autoritar al Rusiei înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă.
„Statul a declarat război societății civile. Aceasta este evoluția naturală a autoritarismului”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător rus care se ocupă de politică internă rusă și instituții politice.
Noile restricții interzic demonstrațiile publice în apropierea sediilor poliției sau altor instituții de ordine publică, definesc activitățile de pichetare, folosite anterior de protestatari pentru a evita termenul de protest, definit legal și ușor de înăbușit rapid de autorități.
Ele interzic, de asemenea, posibilitatea de organizare de mitinguri de către cetățeni „străini” sau organizații străine. Mai mult, indivizii pot fi categorizați mai ușor acum drept „agenți străini”, un termen legal pe care criticii regimului îl văd ca amintind de epurările din perioada sovietică.
Nici rețelele sociale nu au scăpat de „mână lungă” a statului rus – o lege care criminalizează „calomniile online” este menită să restricționeze aplicația de mesagerie Telegram, folosită de un număr mare de ruși pentru a citi știri și informațiile la zi din politică.
O altă lege este menită să interzică publicarea de date personale ale angajaților din personalul de securitate – ea a venit ca răspuns la cea mai recentă investigație a Bellingcat, care s-a folosit de înregistrări telefonice pentru a îi demasca pe ofițerii FSB care au încercat să îl asasineze pe Navalnîi.
Într-un context mai larg, noile restricții sunt văzute de analiști politici drept un efort susținut al statului rus de a se pregăti pentru un an dificil,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: