13 / 07 / 2024


Rusia, înfuriată că în R. Moldova a fost ridicat un monument al poetului Octavian Goga

By redactia , in Actualitate Internațional , at 09/02/2024

Rusia a lansat un nou atac furibund la adresa autorităților din Republica Moldova, fiind de această dată nemulțumită de faptul că la Chișinău a fost ridicat un bust al poetului Octavian Goga.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a vorbit din nou în cadrul unui briefing săptămânal despre „situația din Republica Moldova”.
Astfel, Moscova s-a arătat deranjată că la Chișinău a fost ridicat un monument dedicat poetului român Octavian Goga, iar o stradă a fost redenumită după el.
„Țara se închină la complicii români și le ridică monumente. Este vorba, în special, de O. Goga, prim-ministru al României în 1937-1938, care i-a privat pe evreii români de cetățenie. În „onoarea” sa a fost numită o stradă la Chișinău și a fost ridicat un bust. (…) Cum se poate ca aceiași oameni care vorbesc despre necesitatea de a ne aminti „lecțiile trecutului” să ridice monumente celor care în trecut au vrut să priveze întreaga lume de viitor?”, a spus Zaharova.
Totodată, reprezentanta diplomației ruse a mai insinuat că în Republica Moldova „discriminarea pe bază de limbă este în creștere”, iar autoritățile de la Chișinău ar promova în general o „isterie antirusă”.
De asemenea, Zaharova a criticat Chişinăul pentru că s-a raliat deciziei UE de a impune sancţiuni companiei ruseşti de exploatare a diamantelor Alrosa.
În opinia sa, cetățenii R. Moldova ar avea „o atitudine negativă” față de încercările autorităților de a promova „isteria antirusească” și de a distruge legăturile cu Rusia „literalmente în fiecare săptămână”.
„Moldovenii nu cred în inexistenta «amenințare rusă». Ei își dau seama că este o farsă tragică, o tragicomedie, care se joacă în fața lor. Ei știu că baza politicii Rusiei față de țara lor este dorința de cooperare egală și reciproc avantajoasă”, a mai spus Zaharova.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *