27 / 07 / 2021


Rusalii, solstițiul de vară și Sânzienele – Despre zâne, spirite malefice, focuri, ritualuri și astronomie

Zâne care plutesc prin aer și uneori sunt răutăcioase, iar alteori blânde, duhuri nocturne ale apelor și zeițe care apără…

De Octavian Marius , in Flux de Știri Magazin , at 22/06/2021

Zâne care plutesc prin aer și uneori sunt răutăcioase, iar alteori blânde, duhuri nocturne ale apelor și zeițe care apără câmpurile, dar care îi pedepsesc pe cei care nu le aduc ofranda. De aceste zile erau pe vremuri legate multe credințe populare în ființe supranaturale și o sumedenie de ritualuri erau gândite să îmbuneze aceste ființe. Mai jos puteți citi despre ritualuri legate de Rusalii și de solstițiul de vară, dar și despre tradiții legate de ziua de Sânziene și o comparație cu sărbătoarea suedeză Midsommar.

Informația pe scurt

  • Rusaliile sau ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor. Pot fi văzute pe timp de noapte, plutind și fâlfâind prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe sub streșinile caselor și se pune că sunt însoțite de lăutari și uneori întind mese pe iarbă și cântă în cor.
  • Se credea că cei care ascultă cântecele ielelor sau le privesc jocul rămân fără grai sau le înțepenește mijlocul, o mână sau un picior. În unele zone nu se lucra nimic în casă în zilele de Rusalii.
  • Sânziana este în panteonul românesc o zeiță agrară protectoare a lanurilor înspicate de grâu și a femeilor măritate, identificată cu Diana și Iuno de la romani și cu Artemis și Hera de la greci. Se credea că Sânziana vindecă mai ales bolile copiilor și apără holdele de grindină, furtuni și vijelie. Există și o parte malefică însă: când i se nesocotește ziua stârnește vijelii, îmbolnăvește oamenii, aduce grindina peste culturi și ia mirosul florilor.
  • Ziua solstițiului de vară, când se credea că încetează cucul a cânta, era numită ”Amuțitul cucului”. Conform tradiției, el s-ar îneca în acestă zi cu un bob de orz și s-ar transforma șase luni în uliu.

 » sursa: hotnews.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: