21 / 05 / 2022


Românii volohi își vor împlini un vis: biserica cu slujbă în limba română, aproape gata. De ce mai este nevoie ~ InfoPrut

Românii din Poroșcovo au început construcția unei biserici românești în care să se slujească în limba română. Informația a fost…

De redactia , in Magazin , at 23/08/2020

Românii din Poroșcovo au început construcția unei biserici românești în care să se slujească în limba română. Informația a fost postată de părintele Eftimie Mitra, care anunța în decembrie 2019 sfințirea locului.

„Volohii, după cum sunt cunoscuți în zonă, au început în primăvara aceasta turnarea fundației pentru o biserică. În prezent au ajuns la stadiul pe care îl vedem în imagini. Din păcate nu mai sunt bani pentru a o putea acoperi. Orice ajutor este bine venit”, a scris părintele Mitra pe pagina sa de Facebook.
Cei care doresc să ajute la ridicarea bisericii și la sprijinirea lucrării, îl pot contacta pe părintele Eftimie Mitra pe Facebook.
Amintim că pe 28 decembrie 2019 a avut loc sfințirea locului unde a început să se construiască prima biserică românească din Poroșcovo. La eveniment au participat preoții din împrejurimi, împreună cu protopopul din Perecin, părintele Vladimir. Biserica românească se construiește cu binecuvântarea IPS Teodor de la Mucacevo.
Părintele Mitra sublinia că lăcașul sfânt îi va ajuta pe volohi să se poziționeze mai bine în societate, fiind cineva greu de neglijat în comunitate.
„Nu mai sunt ai nimănui de nicăieri, sunt ai cuiva, sunt cineva în această comunitate, cineva care nu sunt de neglijat. Prin biserica ortodoxă ei vor avea legături mai strânse cu ucrainenii din zonă, care sunt tot ortodocși, definindu-se, în același timp, ca cetățeni ucraineni de etnie română și religie ortodoxă. Până acum, volohii erau au nimănui, nimeni nu dădea mare importanță acestei comunități. Dar ei deja încep încet-încet să se integreze în comunitățile, satele din împrejurimi. Dacă ucrainenii sunt ortodocși din rădăcinile lor, și românii sunt ortodocși din rădăcinile lor, între românii din Poroskovo și comunitățile ucrainene care sunt, și unii și alții ortodocși la origine, se vor lega legături mai strânse, ceea ce pentru noi este un mare pas înainte”,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: