13 / 01 / 2025


Românii săraci sunt în pericol. Statul a creat o nouă criză pe piața lemnului de foc – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 23/12/2023

Ieri a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență de anul trecut care prevede revizuirea retroactivă a amenajărilor silvice. Consecințele le vor suporta mai ales românii săraci, dependenți de încălzirea cu lemne, pentru că nu se mai pot tăia copacii din ocoalele silvice, chiar dacă se menține cota anuală destinată exploatării pentru încălzire. Statul a creat un blocaj fără precedent și o nouă criză pe piața lemnului de foc.

O altă absurditate este legată de banii europeni care se dau, pe de o parte, pentru defrișarea suprafețelor de pășune, prin APIA, iar pe de altă parte, pentru împădurirea pășunilor, prin PNRR. Pășunile împădurite natural, de pe lista defrișărilor, se întindeau, anul trecut, pe o suprafață totală de aproape 500.000 de hectare, cam cât două județe. Acolo unde s-au făcut defrișările s-au produs deja pagube din cauza inundațiilor și se așteaptă alunecări de teren.

Exploatarea forestieră este blocată, începând de ieri, pentru o perioadă între 8 luni și trei ani, în funcție de birocrație. Specialiștii în exploatări silvice estimează că se va ajunge la blocarea a peste 70% din totalul amenajamentelor silvice, în curând. „Începând de acum, peste 30% din amenajamentele de la Romsilva intră în revizuire. A mai apărut o lege care prevede că amenajamentele silvice trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial. Aceste documente sunt studii tehnice de circa 400 de pagini, cu anexe, tabele etc. Nu se poate publica așa ceva în Monitorul Oficial, dar în lege au scris că amenajamentele nu intră în vigoare până nu se publică. Acum iar stăm și ne uităm unii la alții, pentru că sunt amenajamentele aprobate, dar totul e blocat, dacă nu sunt publicate. La Romsilva sunt 107 amenajamente care intră în revizuire, retroactiv, ceea ce înseamnă 33% din suprafața administrată de Regie, deși acestea au primit aprobarea chiar și cu 7 ani în urmă. Asta înseamnă că nu se mai recoltează masă lemnoasă și vom vedea consecințele. De exemplu, în județul Bacău, din 11 ocoale silvice, 6 sunt blocate”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălin Tobescu, președintele asociației proprietarilor de păduri Prolemn.

Amenajamentele silvice nu se mai aplică, retroactiv, inclusiv cele care erau în vigoare, până când se va face o evaluare de mediu. Aceasta este o procedură foarte birocratică ce poate dura până la trei ani. Ordonanța privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice este inatacabilă. Absurd este și faptul că prin această ordonanță se creează inclusiv o problemă de mediu, pentru că nu se vor mai tăia copaci, nici măcar acolo unde pădurile trebuie să fie regenerate.

Vom importa lemn de foc mai scump

Acest nou blocaj va aduce prejudicii statului român, dar și proprietarilor de păduri, însă cel mai mult vor avea de suferit românii săraci care se încălzesc,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *