12 / 12 / 2024


Românii nu mai sunt lăsați să își vândă porcii din gospodărie – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 06/11/2023

Reguli mai dure pentru porcul crescut în bătătură de românul de rând. Animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne. Altfel, este obligat să se limiteze la consumul propriu, au stabilit noile norme ale Agenției Sanitar-Veterinare.

Cu mai puțin de două luni înainte de sărbători, românii care cresc porci la curte au aflat că o nouă lege le interzice să își mai vândă animalele. Oamenii pot crește acum porci doar pentru consumul propriu.

– Să stau la țară fără porc, fără nimic? Nu se poate așa ceva. Nu e normal așa ceva. Cum să nu țină? Omul mai ia și el de Crăciun, acolo, să aibă bani de sărbători. Se poate așa ceva? – La ce să muncească omul? Să mai pună și porumb, să mai pună și grâu, să mai întrețină și porcul, să scoată și, mă rog, afară de la porc. La ce? Când poate să stea cu mâna așa sau să stea pe marginea șanțului, să primească bani de la stat. Carne spaniolă, italiană sau, mă rog, americană. De care-o fi!

Măsurile au fost luate, spun autoritățile, pentru a împiedica răspândirea pestei porcine, care a făcut ravagii în țara noastră în ultimii ani. Și pentru proprietarii de ferme, regulile s-au înăsprit. Animalele trebuie transportate în mașini speciale, iar dezinfectarea acestora se va face după fiecare transport. Pentru micii fermieri, asta înseamnă costuri în plus.

Nicolae Ciobanu – proprietar microfermă de porci: Noi, care creștem și ne zbatem ca să ținem cât de cât la un nivel cel puțin tradițional pentru România, obiceiurile tradiționale. Cred că cu timpul dispar și ăștia. Nu-i interesează Nea Costică de la țară care muncește acolo să crească un porc, o vițea. S-a ajuns acolo unde să desființeze micii proprietari cu 5 porci, cu 10 porci. România importă masiv carne de porc – mai exact 80% din consum. Crescătorii avertizează că noile măsuri vor crește și mai mult procentul.

Traian Gârtan – președintele crescătorilor de animale Olt: Țăranul român înainte creștea 2 porci, unul îl sacrifica pentru consum propriu, iar unul îl vindea ca să-și ia și el lemne de foc pentru iarnă. Era un venit asupra lui. Plus consumatorul. Consumatorul este obligat să se ducă la supermarket. În prezent, România importă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria.

ACTUALIZARE Ministrul Agriculturii dă înapoi în privința „legii porcului”. Aceasta se va modifica, iar, cu două luni înainte de Crăciun, după ce autoritățile impuseseră un adevărat dosar cu șină pentru cei care voiau să vândă porci în propriile gospodării. Modificarea de acum prevede doar o adeverință de la veterinar.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *