22 / 06 / 2021


România și Republica Moldova, schimb de informații și experiență privind pandemia de COVID-19 ~ InfoPrut

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut sâmbătă o întâlnire cu deputatul de la București, Nelu Tătaru, fost ministru al…

De redactia , in Opinii , at 07/03/2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut sâmbătă o întâlnire cu deputatul de la București, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății în perioada martie-decembrie 2020. Printre temele de discuție s-au aflat problemele majore cu care se confruntă sistemul medical în procesul de tratare a bolnavilor de Covid-19 și de administrare a crizei sanitare.

Potrivit șefului statului, Tătaru a venit de la București pentru a împărtăși experiența României în gestionarea crizei pandemice.
„I-am mulțumit domnului Tătaru pentru deschiderea de a împărtăși din experiența României și disponibilitatea de a face această vizită utilă la Chișinău în timpuri grele pentru ambele țări. Vaccinul este soluția principală, dar e nevoie de comunicare mai bună din partea autorităților pentru a convinge oamenii de eficiența lui. Totodată, pentru a opri creșterea numărului de cazuri grave și a evita colapsul sistemului medical, este nevoie de monitorizarea mai serioasă a situației la nivelul medicinei primare și de asigurarea unui acces real și rapid al pacienților testați pozitiv la medicamente gratuite”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook.
Președintele R. Moldova a mai subliniat că un alt aspect important ține de asigurarea, în primele 48 de ore după confirmarea rezultatului pozitiv, a accesului la radiografie și alte investigații specifice pentru diagnosticarea, monitorizarea și evaluarea pacienților testați cu Covid-19.
„Aceasta ar ajuta la depistarea cazurilor cu risc major, care să beneficieze de tratament imediat sau de spitalizare, ceea ce ar reduce agravarea stării pacienților. Am convent ca echipa ministerului și managerii spitalelor să discute săptămânal, online, cu echipa din România pentru a face schimb de informații și experiență. Aceasta ar ajuta la identificarea mai rapidă a soluțiilor la problemele care, astăzi, sunt comune – soluții care înseamnă mai mulți oameni tratați și mai multe vieți salvate”,  a mai adăugat aceasta.
La discuții au participat și reprezentanții Ministerului Sănătății,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: