18 / 06 / 2024


România și R. Moldova, acord privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică

By redactia , in Actualitate Internațional , at 05/12/2023

Guvernele Republicii Moldova și României ar urma să semneze un tratat privind interconectarea infrastructurii de transport a gazului și energiei electrice de pe ambele maluri ale Prutului. Un anunț în acest sens a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Energiei de la Chișinău, Constantin Borosan.
„Este planificată încheierea unui tratat interguvernamental între Guvernul României și Guvernul R. Moldova care vizează infrastructura de interconectare – gaze naturale și energie electrică. După ce a fost sincronizarea în domeniul energiei electrice, erau prevăzute aceleași stații back-to-back care și-au pierdut din relevanță, deși există un aspect care ține de fluxuri mari de energie care circulă prin sistemul nostru energetic prin această linie Vulcănești – Isaccea, fiindcă în zona aceasta a României, sud-estul României, sunt surse de producere eoliene foarte mari, cel mai mare parc eolian din Europa de Est și Centrala nucleară Cerna Vodă. În baza unui studiu realizat de experți, am identificat că, pentru a reduce aceste fluxuri de energie care pun presiune pe sistemul nostru energetic, trebuie să mai construim încă o linie electrică”, a explicat Constantin Borosan, citat de presa de la Chișinău.
El a mai precizat că lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești – Chișinău vor fi finalizate până în anul 2025.
„Contractul cu MGRES (centrala de la Cuciurgan – n.r.) ne oferă timp și trebuie să-l valorificăm în cel mai eficient mod ca să avansăm cu interconectarea care o prelungim de la Isaccea – Vulcănești la Chișinău. Acest proiect este strategic, în 2025 trebuie să îl finalizăm, depunem efort și astăzi vedem premise pentru a reduce acest timp. Și asta este prioritatea zero – ca să aducem această interconectare până la Chișinău, fiindcă Chișinăul este nodul de consum, circa două treimi din energia electrică se consumă în Chișinău”, a spus secretarul de stat.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *