24 / 02 / 2024


România riscă să rămână și fără vaci. Pierderi masive pentru fermieri – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 15/11/2023

Producătorii de carne de vită din România se confruntă cu pierderi semnificative, în medie de aproximativ 1.000 de lei pe animal anual, din cauza creșterii cheltuielilor și a scăderii consumului. În ciuda prețurilor stagnante pe kilogramul de carne vie din ultimii trei ani, fermierii se luptă cu o creștere de 30% a costurilor operaționale, notează economica.net.

Consumul local se bazează în mare măsură pe carnea de vită importată, doar 30% fiind satisfăcută de producția internă. Prin urmare, crescătorii de animale din România se luptă pentru a-și asigura o piață pe care prețurile să le acopere cheltuielile, ceea ce duce la o pierdere anuală de aproximativ 1000 de lei pe animal.

Inflația a restrâns bugetele gospodăriilor, obligând producătorii locali să vândă sub prețul de cost pentru a atrage clienții. Potrivit asociației din industrie, aceste pierderi, inclusiv subvențiile de stat, se ridică la aproximativ 1.000 de lei anual pe animal.

Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR), a subliniat dezechilibrul puternic: „Costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, dar prețurile cu care vindem au rămas la fel. Spre exemplu, tăurașul în viu costă 15 lei kilogramul, ca și acum trei ani. Pierderea este clară, undeva la 1.000 de lei pe an, pe cap de animal, incluzând sprijinul cuplat și subvențiile pe teren arabil. Majoritatea ar vinde și mâine dacă ar obține un preț corect”.

Grigorean a mai subliniat că fermierii au solicitat sprijin cu insistență, cerând cel puțin 70 de euro pe vacă timp de aproximativ șase luni, însă apelurile lor au rămas neîmplinite.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *