19 / 01 / 2022


România, reacție dură la recentele modificări legislative adoptate de Parlamentul R. Moldova

România este îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul din Republica Moldova a proiectului de lege prin care limba rusă devine,…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 17/12/2020

România este îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul din Republica Moldova a proiectului de lege prin care limba rusă devine, alături de cea română, limba de comunicare în relația cu autoritățile statului, dar și a altor inițiative legislative nedemocratice și netransparente. 
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe de la București constată că în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.
Astfel, în calitate de principal partener al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliție parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept.
„România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor. Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă.
Totodată, România consideră că R. Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi. „Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea „legii miliardului” nu contribuie la acest deziderat”, a mai specificat Ministerul de Externe de la București.
Amintim că deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova” s-au întrunit la 16 noiembrie,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: