18 / 06 / 2021


România, o suveică prin care Europa își multiplică capitalul

Distribuie acest articol! Zeitgeist de România. Cutremurător, dar asta e realitatea necoafată, pe care mulți inițiați refuză să o recunoască…

De redactia , in Magazin , at 10/06/2021

Distribuie acest articol!
Zeitgeist de România. Cutremurător, dar asta e realitatea necoafată, pe care mulți inițiați refuză să o recunoască iar cei multi, adică cetățenii, nici nu știu prin ce trec, potrivit Qmagazine.
Cum e folosită România ca suveică pentru plasarea capitalului la dobânzi pozitive, pentru a ajuta economiile europene și băncile europene?
România face datorie ca să importe. Băncile străine, prin filiale, plasează aici capitalul primit gratuit de la BCE, îl plasează cu dobânzi de 10 ori mai mari decât dacă ar fi împrumutat firmele germane, italiene, franceze etc.
Ce face România cu banii? Cumpăra bunuri și servicii, face investiții, din care 60-70% reprezintă importuri din țările comunitare.
Banii se întorc în economiile europene, companiile străine rețin randamentele, România rămâne cu datoria și dobânzile, băncile straine încasează dobânzile și câștiga înzecit.
Ce contează deficitele, ce contează dezechilibrele macroeconomice? Acestea sunt folosite ipocrit de samsarii capitalului doar când România are curajul să își restructureze datoria și să încerce să fie independentă.
34 miliarde de euro s-au învârtit în forma asta în ultimul an și jumătate în România. Datorie! 34 miliarde euro. Bani îndeajuns pentru ca România să fi redus decalajul față de Polonia sau Ungaria. Nu a fost să fie. Risipă și atât.
Dar datoria și dobânzile se vor plăti de oameni și de economie. Povestea se repetă .
În 2009-2010, împrumuturile luate de România au ajutat băncile grecesti, ulterior pe cele austriece să iasă pe plus din criza de lichiditate. Deși aveau posibilitatea să apeleze la clauza de salvgardare în cadrul zonei euro, ceea ce ar fi condus la restructurări interne de capital pentru greci, respectiv austrieci, au făcut altfel. L-au găsit niște țuțări, gen Băsescu, respectiv Boc, iar aceștia au dispus ca România să facă datorie, să se împrumute pentru a asigura lichiditate băncilor grecești,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: