22 / 06 / 2024


România lui Nicolae Ceaușescu a făcut investiții masive pe tot globul, inclusiv în SUA, China și avea de încasat MILIARDE. Proiectele au fost distruse și banii pierduți după 1990 – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 04/11/2023

România a investit milioane de dolari, dar și expertiză și know-how, în toată lumea, înainte de 1989.  Aceste investiții erau gândite de Nicolae Ceaușescu să asigure influență pentru țara noastră în aceste zone ale lumii, dar și venituri de miliarde de dolari.

Din păcate, în loc să fie valorificate, guvernele post 1989 au realizat un adevărat jaf național.

Un oraș întreg construit de români în Ucraina

România a fost unul dintre acționarii Combinatului de Îmbogățire a minereurilor acide din Ucraina de la Krivoi Rog.

În cazul acestui proiect, România se angaja să realizeze 26,7% din valoarea investiției, echivalentul a peste 700 milioane dolari la vremea respectivă în anii 80. Aceasta era cea mai mare investiție a României peste hotare. Combinatul urma sa devina cel mai mare furnizor de minereu-pelete-pentru siderurgia românească, îndeosebi pentru Sidex Galați.

Puțini știu, însă, că pe lângă pe lângă utilajele grele din combinat, românii au construit un adevărat la oraș la Krivoi Rog. Specialiștii români au construit blocuri de locuințe, școli și grădinițe pentru ucrainenii din Krivoi Rog.

Computerul central al combinatului era și el românesc. Din păcate, lucrările la combinat au fost abandonate pe fondul căderii URSS, iar guvernele românești de după 1989 nu s-au mai arătat interesate de recuperarea investiției.

În 2005, o analiză a Săptămânii Financiare nota că în contextul pieței oțelului de-atunci, produsele de la Krivoi Rog ar fi fost perfecte pentru Combinatul de la Galați.

100 de milioane de dolari investiți în SUA și China!

În anul 1978, Nicolae Ceaușescu vizitează pentru a doua oară, ca președinte al României, Statele Unite ale Americii.

Acolo, președintele Jimmy Carter i-a făcut o propunere fabuloasă și unică în același timp, având în vedere că România făcea parte, cel puțin oficial, din blocul țărilor comuniste: listarea economiei țării noastre la bursă.

Istoricul Cristian Troncotă a cercetat arhivele și a aflat că Jimmy Carter i-au spus lui Ceaușescu că economia României valora, atunci, 170 de miliarde de dolari. Investițiile americane s-ar fi făcut atunci după formula 51% România – 49% SUA.

Ceea ce se știe mai puțin este că până să investească americanii în România, fie ea comunistă sau nu, a investit România în SUA!

În 1989, Ceaușescu îi spunea în discuția pe care a avut-o cu Mihail Gorbaciov pe 4 decembrie, că România a investit câte 100 de milioane de dolari în SUA și în China.

„Noi importăm cărbune cocsificabil din Statele Unite ale Americii, iar cu câțiva ani în urmă am şi investit 100 de milioane acolo – suntem deci proprietari”, a zis Ceaușescu, conform stenogramei oficiale. Și mai departe: „Am investit în China în cărbune cocsificabil…”.

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *