22 / 06 / 2021


România începe în această săptămână și vaccinarea cu serul Moderna

Începând de joi, 4 februarie, în centrele de vaccinare din România va fi administrat în această săptămână și serul produs…

De redactia , in Actualitate , at 03/02/2021

Începând de joi, 4 februarie, în centrele de vaccinare din România va fi administrat în această săptămână și serul produs de compania Moderna, pe lângă cel de la Pfizer/BioNTech, eficacitatea celor două vaccinuri fiind aproximativ aceeași.

Până în prezent, în România au ajuns două tranșe din vaccinul Moderna, fiind disponibile astfel peste 35.600 de doze. Cu toate acestea, compania americană a anunțat că va diminua cantitățile de vaccin pe care le va livra României, ceea ce a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare.
Astfel, din lipsă de vaccinuri, toate persoanele sub 65 de ani, atât persoane cu boli cronice, cât și persoane care fac parte din categoriile esențiale, programate pentru prima doză de vaccin între 30 ianuarie și 11 februarie, vor fi amânate pentru după 16 februarie. Excepție fac persoanele care au primit deja prima doză de vaccin.

Cum funcționează vaccinul Moderna
CNCAV reamintește că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Se menționează totodată că eficacitatea celor două vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană este aproximativ aceeași.
„Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager”, precizează CNCAV.
Președintele Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a afirmat că numărul insuficient de vaccinuri, dar și disproporția dintre dozele Pfizer-BioNTech și Moderne nu permit să li se dea românilor posibilitatea de a alege cu ce ser să fie vaccinați. Acest lucru se ia în calcul pentru viitor, când vor fi suficiente doze.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: