18 / 06 / 2021


România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în ultimul trimestru al anului trecut

Economia României a crescut cu 4,8% în trimestrul patru al anului trecut, în comparație cu trimestrul al treilea, fiind vorba…

De redactia , in Actualitate , at 10/03/2021

Economia României a crescut cu 4,8% în trimestrul patru al anului trecut, în comparație cu trimestrul al treilea, fiind vorba de cea mai mare creștere a PIB înregistrată de un stat membru al Uniunii Europene în trimestrul patru față de cel precedent, conform datelor publicate de Eurostat, marți.

Economia României performează și prin comparație cu economia zonei euro, care suferă o scădere de 0,7%, în timp ce economia Uniunii Europene în ansamblu cunoaște un declin de 0,5% în trimestrul patru față de trimestrul trei. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Irlanda (minus 5,1%), Austria (minus 2,7%), Italia (minus 1,9%) și Franța (minus 1,4%). La polul opus, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (4,8%), Malta (3,8%), Croația și Grecia (ambele 2,7%), conform datelor Eurostat citate de Agerpres.
Pe ansamblul anului 2020, produsul intern brut al zonei euro a înregistrat o contracție de 6,6%, față de un declin de 6,8% cât se anunțase inițial. De asemenea, în cazul Uniunii Europene, cifrele privind evoluția PIB-ului au fost revizuite până la un declin de 6,2%, față de unul de 6,4% prognozat inițial.
Datele Eurostat arată că, în pofida unor evoluții peste așteptări la finalul anului, grație performanțelor industriei germane, performanțele economice ale Europei pe ansamblul anului 2020 sunt mai slabe decât cele ale rivalilor. Anul trecut, Produsul intern brut al SUA a scăzut cu 3,5%, în Rusia a scăzut cu 3,1% în timp ce economia chineză a înregistrat un avans de 2,3%.
Anterior, Institutul Național de Statistică a revizuit în scădere la 4,8% datele privind creșterea produsului intern brut în ultimul trimestru al anului trecut, fără a afecta, însă, estimarea pentru întregul an, potrivit căreia economia României s-a contractat cu 3,9% în termeni reali. Cifrele publicate de INS în 16 februarie 2021 indicau un avans al PIB de 5,3% în trimestrul 4 din 2020 comparativ cu trimestrul precedent.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: