19 / 06 / 2021


Rolul burselor oferite de București pentru elevii români din Ucraina

Şcolile româneşti din Ucraina atrag tot mai mulţi elevi datorită burselor oferite de Guvernul de la Bucureşti. Din 2018, fiecare…

De redactia , in Magazin , at 12/03/2021

Şcolile româneşti din Ucraina atrag tot mai mulţi elevi datorită burselor oferite de Guvernul de la Bucureşti. Din 2018, fiecare elev primeşte o bursă anuală de 200 de euro în cadrul unui program menit să încurajeze păstrarea identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor, transmite TVR Moldova. 
În 2020, peste 5500 de elevi români din Ucraina au primit burse din partea Guvernului de la Bucureşti. Păriniţii sunt mulţumiţi că pot cumpăra cu aceşti bani rechizite şi alte lucruri de care au nevoie elevii.
„Noi deja de 2 ani primim această bursă. Cunosc foarte multe cazuri când părinţi, aflând despre această bursă, au decis să-şi dea copii la o şcoală românească”, a spus Ina Borovic, un părinte din Cernăuţi,
„Pe banii obţinuţi noi am cumpărat ghiozdan, rechizite şcolare, îmbrăcăminte, necesare pentru anul de învăţământ. Eu consider că este un proiect foarte reuşit, care merită continuat”, a mai adăugat Gloria Maximuc un alt părinte din Cernăuţi.
Autorităţile de la Bucureşti au subliniat că susţinerea elevilor români din afara graniţelor rămâne o prioritate pentru guvernul României. „În anul 2018 au fost acordate burse doar elevilor de clasa I şi s-a dezvoltat gradual în anii următori. În anul 2021, ulterior obţinerii acordului părţii ucrainene cu privire la derularea programului de burse, vor fi demarate procedurile de emitere a Hotărârii de Guvern privind alocarea fondurilor necesare”.
Etnicii români din Ucraina cred că ar trebui să primească burse şi profesorii care contribuie la promovarea şi studierea limbii române. „La noi se studiază în şcoli, fie şi facultativ, istoria poporului român, după un program aprobat de ministerul învăţământului al Ucrainei. Nu este vorba că facem acest lucru doar pentru bani. Facem acest lucru pentru noi”, a menționat Nicolae Șapca, vicepreşedintele Societății pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina.
Totodată și Marin Gherman,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: