22 / 06 / 2021


Republicii Moldova nu îi mai trebuie banii României: Ce s-a întâmplat cu Acordul de asistenţă tehnică şi financiară de 100 milioane de euro ~ InfoPrut

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 28/03/2021

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, a expirat duminică, la zece ani de la intrarea sa în vigoare. Ministerul de Externe de la București spune că, în pofida demersurilor sale repetate pentru a ratifica documentul în forma propusă de România în timp util, pentru a evita ieșirea din vigoare a acordului, Guvernul de la Chișinău a transmis un răspuns abia în 26 februarie, constând „într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea părții române”, notează HotNews.

Potrivit MAE de la București, timp de peste un deceniu, Acordul pentru împrumutul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România a permis finanțarea unor proiecte precum reabilitarea și modernizarea a peste 1.000 de grădinițe și instituții școlare din Republica Moldova sau asigurarea unei contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău.
Ministerul de Externe spune că România a făcut eforturi susținute pentru îmbunătățirea și extinderea aplicării Acordului, prin elaborarea și intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiționale.

„Având în vedere iminența ieșirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adițional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului și, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate – din cele 100 de milioane de euro – în proiecte viitoare, cât și extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat.
Totodată, în lumina experienței dobândite în cei 10 ani de implementare a Acordului, proiectul Protocolului 6 conținea și o serie de elemente suplimentare propuse de partea română care – odată asumate de Guvernul de la Chișinău – ar fi fost de natură să sprijine împlinirea așteptărilor legate de menținerea parcursului european al R.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: