15 / 06 / 2024


Republica Moldova și UE, parteneriat în domeniul de securitate și apărare

By redactia , in Actualitate Internațional , at 21/05/2024

Republica Moldova și Uniunea Europeană au încheiat marți, 21 mai, la Bruxelles, un parteneriat în domeniul de securitate și apărare.
Documentul a fost semnat de către premierul Republicii Moldova, Dorin Recean și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
Potrivit premierului de la Chișinău acest parteneriat va ajuta Republica Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare, să sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de interferență în procesele democratice.
„Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența statului nostru  în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Asta înseamnă că vom spori alinierea statului la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, vom consolida asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și vom contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. Alături de Uniunea Europeană, R. Moldova devine mai puternică și mai rezistentă, atât din punct de vedere politic, cât și economic, și ne bucurăm să vedem aceeași deschidere din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a subliniat Dorin Recean după semnarea documentului.
Menționăm că Republica Moldova este primul stat care beneficiază de un Parteneriatul pentru Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *