18 / 06 / 2021


Republica Moldova: Parlamentul a respins învestirea unui guvern condus de Natalia Gavriliţă

Învestirea unui nou guvern în Republica Moldova, în frunte cu Natalia Gavriliţă, nu a fost susţinută joi în Parlamentul de…

De redactia , in Actualitate Flux de Știri Internațional , at 12/02/2021

Învestirea unui nou guvern în Republica Moldova, în frunte cu Natalia Gavriliţă, nu a fost susţinută joi în Parlamentul de la Chişinău. Niciun deputat nu a votat în favoarea candidatei desemnate de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, informează Radio Chişinău, deschide.md şi Moldopres, citate de Agerpres.

Natalia Gavriliţă

Astfel, potrivit legislaţiei Republicii Moldova, şeful statului Maia Sandu trebuie sa înainteze o nouă candidatură.

Premierul desemnat şi-a prezentat în plen programul de guvernare, dar şi echipa de miniştri şi a răspuns preţ de câteva zeci de minute întrebărilor adresate de deputaţi. Parlamentul a examinat timp de mai multe ore învestirea guvernului în frunte cu Natalia Gavriliţă, care însă, i-a îndemnat pe deputaţi să nu o voteze, pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Discuţiile au degenerat în replici între deputaţii socialişti şi cei ai PAS şi membrii desemnaţi ai guvernului.

Premierul desemnat Natalia Gavriliţă a adus critici dure la adresa actualului Parlament, care nu ar mai reprezenta interesele cetăţenilor, şi a amintit de victoria Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale şi de aşteptările cetăţenilor pentru realizarea programului său.

Mai mulţi deputaţi au calificat şedinţa desfăşurată joi drept ”circ”. Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte şi Partidul Şor, a părăsit şedinţa Parlamentului, iar deputaţii Platformei DA au asistat la dezbateri, dar nu au intervenit în discuţii.

Încă la începutul şedinţei, liderul PSRM, Igor Dodon, anunţase că fracţiunea socialiştilor nu o va susţine pe Natalia Gavriliţă şi o va propune pentru funcţia de prim-ministru pe Mariana Durleşteanu. Ulterior, şeful fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, a anunţat că a fost formată o majoritate parlamentară din 54 de deputaţi care o vor vota pe Mariana Durleşteanu şi babinetul de miniştri propus de aceasta.

Potrivit Hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Comentarii


%d blogeri au apreciat: