15 / 06 / 2021


Republica Moldova, la un pas de starea de urgență

Președintele Maia Sandu a propus instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi după ședința extraordinară…

De redactia , in Actualitate Internațional , at 14/03/2021

Președintele Maia Sandu a propus instituirea stării de urgență în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi după ședința extraordinară a Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat situația pandemică gravă. 
La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și ai altor instituții ale statului, responsabile de gestionarea pandemiei. „Pentru că e vorba de o chestiune ce ține de securitatea statului și de interesul național, am considerat de cuviință să invit la această ședință toți decidenții, inclusiv liderii fracțiunilor din Parlament, șefi ai instituțiilor de stat din domeniul sănătății și ordinii publice, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății”, a spus Maia Sandu.
Membrii CSS au audiat mai multe rapoarte, precum și diferite scenarii și opțiuni de decizii. Opiniile celor implicați în discuții au fost variate. Potrivit experților, săptămânal, pierderile omenești ale R. Moldova sunt echivalente căderii unui avion plin cu oameni și trebuie luate decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului.
„Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Acțiunile pe care le recomandăm Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia de azi a Consiliului Suprem de Securitate, care va fi făcută publică. Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a punctat președintele Maia Sandu
Totodată, CSS a mai recomandat Guvernului ca, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri Parlamentului.
De asemenea, s-a recomandat:

Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: