15 / 06 / 2024


Republica Moldova, destinație de export pentru energia electrică produsă în România

By redactia , in Actualitate Internațional , at 14/11/2023

Balanța energetică a României este încă excedentară în ceea ce privește energia electrică, exporturile fiind mai mari decât importurile, pe fondul creșterii producției, mai ales în hidrocentrale, și a scăderii consumului, arată datele Transelectrica pentru primele nouă luni ale anului 2023. 
Analizând evoluția componentelor balanței energetice, în perioada ianuarie – septembrie 2023 comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022, se observă o scădere cu un procent de 7% a consumului intern net și o creștere cu 3% a producției nete de energie, scrie economica.net.
În aceste condiții, schimburile fizice transfrontaliere de export înregistrează, la nouă luni, o creștere de 63% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o scădere de 33%, potrivit acelorași date.
Astfel, România a avut un consum intern net de 38,1 TWh, la o producție internă netă de 40,8 TWh. Exporturile de energie electrică au fost de 6,1 TWh (față de doar 3,8 TWh în primele nouă luni din 2022), iar importurile au fost de doar 3,4 TWh (5,1 TWh în primele nouă luni din 2022).
În ceea ce privește fluxurile pe liniile de interconexiune cu sistemele vecine exportul a scăzut pe granița cu Serbia, și a crescut pe granița cu Ungaria, Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova, iar importul a crescut pe granița cu Ungaria, Serbia și Moldova și a scăzut pe Bulgaria și Ucraina.
Bulgaria a fost, de departe, statul în care producătorii români au exportat cea mai multă energie electrică (2,36 TWh față de doar 775 GWh în primele nouă luni din 2022), urmată de Republica Moldova, unde au ajuns din rețeaua românească 1,86 TWh de energie electrică, aproape dublu față de cantitatea din 2022, 977 GWh.
Alături de scăderea consumului intern, o cauză a exporturilor în creștere este producția semnificativ mai mare de energie hidroelectrică,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *