26 / 05 / 2024


Republica Moldova, al treilea exportator de rapiță pe piața din UE ~ InfoPrut

By redactia , in Actualitate Internațional , at 13/04/2024

Republica Moldova este al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente, relevă datele unui studiu internațional. Principalul exportator rămâne Ucraina, care deține în prezent o cotă de aproximativ 70 la sută din importurile de rapiță în spațiul european, scrie AGRO TV.
Sursa relevă că, în pofida războiului, Ucraina se află în topul principalilor furnizori de rapiță ai Uniunii Europene, cu 2,4 milioane de tone, în scădere cu aproape 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Locul doi este ocupat de Australia, care a contribuit cu aproximativ 770 de mii de tone. Și importurile din Canada au scăzut de la 230 de mii la peste 40 de mii de tone.
În schimb, Republica Moldova și Serbia au câștigat considerabil în importanță ca furnizori de rapiță în statele blocului comunitar și și-au mărit de mai multe ori importurile: la peste 230 de mii de tone și, respectiv, 107 mii de tone. Altfel, R. Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente din total.
În anul 2023, recolta de rapiță din Republica Moldova a constituit aproximativ 210 mii de tone, cel mai mare volum din istorie. Acest record se datorează în mare parte extinderii suprafețelor semănate: de la 34 de mii la aproximativ 83 de mii de hectare pe parcursul anului trecut.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *