21 / 09 / 2021


Reguli noi pentru acordarea de concediu medical celor care se află în carantină şi izolare

• Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică noile reguli pentru acordarea concediului medical persoanelor care…

De redactia , in Actualitate , at 16/08/2020

• Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere publică noile reguli pentru acordarea concediului medical persoanelor care se află în carantină şi izolare • certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie

Proiectul prevede că persoanelor pentru s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, li se aplică prevederile legale aflate în vigoare la data carantinării: „pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării.”
Astfel, pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, cât şi pentru persoanele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de direcţiile de sănătate publică în care sunt menţionate şi perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare.
începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital.
Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta.
În situaţia în care, după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activităţii, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeaşi afecţiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.
în situaţia în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locaţia declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeaşi afecţiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultaţiilor medicale la distanţă.
În această situaţie, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.
Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit măsura carantinei, în condiţiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcţia de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină.
Dacă perioada de carantină depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale pentru acordarea concediului medical. (Sursa: Digi24.ro)

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: