31 / 07 / 2021


Recomandare: Parlamentul ar trebui să adopte o lege cu privire la teritoriul R. Moldova ocupat de Rusia, ca Parlamentul georgian în 2008 cu privire la Abhazia

Noul Parlament de la Chișinău ar trebui să adopte o lege cu privire la teritoriul R. Moldova ocupat de Rusia,…

De redactia , in Opinii , at 21/01/2021

Noul Parlament de la Chișinău ar trebui să adopte o lege cu privire la teritoriul R. Moldova ocupat de Rusia, așa cum a procedat Parlamentul georgian în 2008 cu privire la Abhazia. De această părere este istoricul Mihai Gribincea, fost ambasador al R. Moldova la București, care a precizat însă că pentru început ar trebui să folosim adecvat termenul de teritoriu ocupat de Rusia pentru regiunea transnistreană. 
Potrivit sursei, dacă recunoaștem adevărul că trupele ruse dislocate pe teritoriul Moldovei sunt trupe de ocupație într-o cu totul altă lumină apare şi teritoriul pe care sunt dislocate aceste trupe – Transnistria.
„Dacă trupele ruse de acolo au statut de trupe de ocupație, este incorect să continuăm să numim Transnistria drept „regiune separatistă”. Termenul corect ar fi regiune ocupată, sau teritoriu ocupat de Rusia. Cu atât mai mult că, pe lângă pretinsele trupe ruse de pacificare, în regiune se mai află fără acordul expres al statului gazdă (Republica Moldova), aşa cum prevede practica internţională şi trupele Grupului Operativ de Trupe Ruse, care pretind a apăra depozitele fostei Armate a 14 a.
Pentru început să folosim adecvat termenul de teritoriu ocupat de Rusia pentru Transnistria, iar apoi să solicităm ca noul parlament să adopte și o Lege cu privire la teritoriul ocupat de Rusia, așa cum a procedat parlamentul georgian în octombrie 2008 cu privire la Abhazia. În plus, pentru a arăta că Guvernul este serios în abordarea sa cu privire la retragerea trupelor ruse, acesta ar trebui să solicite Rusiei și despăgubiri pentru ocuparea ilegală a Transnistriei. Pagubele aduse Moldovei  de ocupația rusă a Transnistriei timp de 30 de ani depășesc de câteva ori datoriile pretinsei „RMN” către Gazprom”, a explicat Mihai Gribincea.
Totodată, editorul lucrării „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova, Culegere de documente și materiale” a atras atenția că de fiecare dată când Chișinăul reiterează necesitatea retragerii trupelor ruse de ocupație din Transnistria la Moscova și Tiraspol se aud unele voci care spun că numărul „pacificatorilor” nu trebuie redus,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: