15 / 06 / 2024


Reactoarele modulare SMR s-au fâsâit: Proiectul din SUA a fost închis – 60m.ro

By editor , in Actualitate , at 09/11/2023

Compania NuScale Power a anunţat miercuri că a convenit cu un grup energetic din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, dând o lovitură ambiţiilor SUA de a avea o sursă de energie nucleară pentru a combate schimbările climatice. Anunţul a făcut ca acţiunile NuScale să scadă cu 20%, relatează Reuters. Compania americană şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR).

John Hopkins, preşedintele şi directorul general al NuScale, a declarat într-un comunicat că societatea va continua să lucreze cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali pentru a aduce pe piaţă tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) şi pentru a creşte bazele de producţie nucleară din SUA. NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

Criticii au avertizat că preluarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina – împreună cu bombardamentele repetate în apropierea acesteia, întreruperile de energie electrică şi pericolele pentru resursele de răcire cu apă ale centralei – înseamnă că reactoarele, care pot elibera materiale toxice şi radioactive în caz de dezastre, nu ar trebui construite în regiune, menţionează Reuters.

În SUA, în 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru proiectul de centrală Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva alocărilor din partea Congresului. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la acest departament începând din 2014 pentru a sprijini proiectarea, acordarea licenţelor şi amplasarea proiectului. NuScale plănuia să dezvolte proiectul cu şase reactoare de 462 de megawaţi împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) şi să îl lanseze în 2030, dar mai multe oraşe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile au crescut.

Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. Dar NuScale a declarat că pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficienţi clienţi pentru a continua implementarea lui. NuScale a anunţat în ianuarie că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, cu 53% mai mult decât estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Energie a declarat miercuri că anunţul companiei că renunţă la proiectul din Utah este o veste tristă, dar a adăugat: „Credem că munca depusă până în prezent la CFPP va fi valoroasă pentru viitoarele proiecte de energie nucleară. Deşi nu orice proiect nu are garanţia reuşitei,

 » Citeste toata stirea aici

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *