26 / 02 / 2024


Reacția MAE al României după recomandările Comisiei Europene privind inițierea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina

By redactia , in Actualitate Internațional , at 08/11/2023

Ministerul Afacerilor Externe al României salută publicarea de către Comisia Europeană, la 8 noiembrie 2023, a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, care include în premieră și rapoartele de evaluare pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia. 
Totodată, diplomația română și-a exprimat satisfacția față de recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către aceste două state, în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene din iunie 2022.
„Aceste recomandări reprezintă o recunoaștere clară și binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an”, se arată într-o reacție oficială.
Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, recomandarea Comisiei de acordare a statutului de candidat Georgiei, cu înțelegerea îndeplinirii unui număr de pași.
Potrivit sursei citate, recomandările Comisiei reprezintă un semnal deosebit de pozitiv, în perspectiva discuțiilor de la nivelul Consiliului UE, care urmează să decidă asupra pașilor ulteriori în parcursul de aderare al partenerilor angajați în procesul de extindere.
„Ministerul Afacerilor Externe al României își exprimă speranța că recomandările vor sta la baza unui proces constructiv și vizionar, care să permită adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia”.
Diplomația de la București apreciază, de asemenea, anunțul Comisiei Europene că aceasta este gata să înceapă procesul de examinare analitică a aplicării acquis-ului comunitar (așa numitul screening) și pregătirea pentru adoptarea de către Consiliu a viitoarelor cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, documente care vor sta la baza derulării propriu-zise a procesului de negociere.
„Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută evaluarea Comisiei Europene privind progresele realizate de statele candidate din Balcanii de Vest și susține avansarea parcursului european al acestora,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *