22 / 06 / 2021


Rămas orfan în politica mare, Viktor Orban cerșește pe la porțile Europei

Plecat din Partidul Popularilor Europeni chiar înainte să fie exclus, Viktor Orban își pregătește revanșa. Peste șase luni, când se…

De redactia , in Internațional , at 06/04/2021

Plecat din Partidul Popularilor Europeni chiar înainte să fie exclus, Viktor Orban își pregătește revanșa. Peste șase luni, când se va termina mandatul Angelei Merkel, liderul Fidesz va fi cel mai longeviv șef de guvern în funcție din UE, dar și cel mai lipsit de influență decizională, dacă nu iese din izolarea actuală. De aceea, s-a lansat într-un pariu cu o miză imensă: reconfigurarea peisajului politic european. Va reuși premierul de la Budapesta să fondeze al doilea mare grup europarlamentar, cu ajutorul aliaților italieni și polonezi?

Primul pas a fost făcut zilele trecute, când Viktor Orban i-a primit pe liderul populist Matteo Salvini și prim-ministrul Mateusz Morawiecki, pentru a pune bazele unui bloc politic conservator. În mai e preconizată o nouă întâlnire, la Varșovia, cu speranța cooptării altor partide. Obiectivul e constituirea unui mare grup în Parlamentul European înainte de finalul anului, când forul europarlamentar va ajunge la jumătatea mandatului și își va schimba președintele, iar funcțiile de conducere, inclusiv în comisiile de specialitate, vor fi renegociate.

De o lună, cei 12 eurodeputați ai Fidesz sunt neafiliați vreunui grup politic și lipsiți de orice pârghie de a influența politicile și agenda din Parlamentul European. O premieră pentru această falangă activă și sudată. La rândul său, Liga, formațiunea condusă de Salvini, are 27 de europarlamentari, din cei 75 ai grupului Identitate și Democrație, grup care reunește extrema dreaptă europeană: Adunarea Națională, condusă până acum de Marine Le Pen, Alternativa pentru Germania, separatiștii flamanzi și partidele extremiste din Danemarca, Austria, Olanda și Finlanda.

Partidul Lege și Justiție, aflat la guvernare în Polonia, are tot 27 de deputați la Bruxelles, afiliați Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, un grup cu 62 de membri, trimiși de Fratelli d’Italia, concurenții lui Salvini pe culoarul naționalist-eurosceptic, precum și de naționaliștii flamanzi, suedezi,

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: