24 / 06 / 2021


Raluca Turcan: Românii se pot pensiona și la 70 de ani

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul bugetar şi…

De redactia , in Actualitate , at 11/03/2021

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul din sistemul bugetar şi prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să îşi continue activitatea până la 70 de ani va fi pus de joi în transparenţă decizională, urmând ca după ample dezbateri să fie adoptat de către Guvern.

Ministrul Muncii a precizat că proiectul de act normativ interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, însă nu şi în cel privat. Excepţie de la aplicarea acestei măsuri legislative fac persoanele alese care se află în mandate pe o durată definită de Constituţie, personalul didactic, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române şi cele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau a instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege. Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei, în momentul în care optează pentru activitate până la vârsta de 70 de ani, şi persoanele care beneficiază de drepturi de autor.

Principalele declaraţii ale ministrului Muncii Raluca Turcan anunţate în conferinţa de presă de joi: 

„- Proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta. Este vorba de o opţiune a angajatului. Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi în acelaşi timp aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă şi în câmpul muncii şi posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim aşadar despre un drept şi de o obligaţie.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: