23 / 04 / 2024


R. Moldova, printre statele semnatare ale unui important document privind cooperarea internațională în investigarea crimelor

By redactia , in Actualitate Internațional , at 16/02/2024

Republica Moldova a semnat Convenția de la Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a crimelor de genocid, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și altor crime internaționale.
Documentul a fost semnat vineri, 16 februarie, în cadrul unei ceremonii la Palatul Păcii din Haga, de către Eduard Serbenco, secretarul de stat al Ministerului Justiției de la Chișinău.
Convenția are drept scop „consolidarea cooperării internaționale în investigarea și urmărirea penală a genocidului, a crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a altor crime internaționale. Acesta va servi în calitate de instrument între părțile semnatare pentru efectuarea investigațiilor comune, colectarea și partajarea probelor, extrădarea condamnaților, asistență judiciară reciprocă”. Aceasta pune un accent deosebit și asupra drepturilor victimelor unor astfel de infracțiuni.

Convenția de la Ljubljana-Haga este primul tratat important în domeniul dreptului internațional penal, după adoptarea Statutului de la Roma în 1998,  în baza căruia a fost instituită Curtea Penală Internațională. După semnare, documentul urmează a fi ratificat de Parlamentul de la Chișinău.
Proiectul Convenției a fost adoptat în luna mai a anului trecut. La elaborarea documentului au participat delegații din 68 de state, iar negocierile pentru redactarea acestuia au început în 2011 la inițiativa Argentinei, Belgiei, Mongoliei, Țările de Jos, Senegalului și Sloveniei. Convenția a fost semnată de 35 de state și este deschisă spre semnare pentru celelalte state pe parcursul unui an.

 » Poți citi întreaga informație direct de la sursă…

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *